Thursday 22 January 2015

Dalca Sayur

RESEPI

Dalca Sayur


Salah satu kegemaran arwah ayah dan kami sekeluarga adalah masakan ala India. Arwah ayah membeli satu buku resepi berbahasa Inggeris di salah sebuah kedai buku terkemuka di ibu kota Kuala Lumpur. Membaca adalah hobinya dan menyuruh mak memasakkan resepi yang dijumpanya juga hobinya....hehehe....tetapi kali ini, resepi ini dapat menambat hati Abang Shah (jiran yang berniaga roti canai - pada suatu ketika dulu-) dengan masakan tersebut. Buku asal masih disimpan di rumah mak saya. Walau bagaimanapun arwah ayah tidak keberatan berkongsi resepi ini...hehehe...walaupun ..."pergi fotostat, dapat kat korang hilang!..."....hehehe...



Resepi yang ingin saya kongsikan di bawah adalah kombinasi versi resepi ayah dan resepi yang pernah saya cuba sebelum ini. Resepi ini tidak saya masukkan cili kering dan serbuk cili yang sepatutnya ditumis sekali bersama-sama bahan di dalam kuali disebabkan oleh saya tidak suka pedas. Boleh juga kurangkan kuantiti serbuk kari jika suka. Masakan ini sesuai untuk kanak-kanak.

Masakan dalca sayur ini juga lebih sedap sekiranya dipanaskan kembali pada keesokkan harinya. Ini adalah kemungkinan rempah ratus telah serasi dan sebati. Kata orang lagi lama lagi sedap...tu yang bila kita pergi ke kedai mamak depa dok top up kuah...tak delah...gurau jer!

Bahan-bahan

  1. 4 sudu besar Minyak Masak
  2. 3 ulas Bawang merah - Dihiris Halus
  3. 3 ulas Bawang putih - Dihiris Halus
  4. 1 inci Halia - Dihiris Halus 
     
     
  5. Rempah 3 sekawan (1 batang Kulit Kayu Manis, 2 kuntum Bunga Lawang dan 3 biji Buah Pelaga) 
  6. 1 sudu kecil Jintan Manis 
  7. 1 sudu kecil Halba Campur 
  8. 2 tangkai Daun Kari - diasingkan dari tangkainya 
  9. 1 sudu kecil Serbuk Kunyit 
  10. 1 sudu besar Serbuk Kari Daging - dibancuh sedikit air dan 1 sudu kecil pes asam jawa
  11. 100 g Kacang Dhal (direndam semalaman) 
  12. 2 biji Ubi Kentang - dibelah 6 
  13. 1 biji Buah Tomato - dibelah 6 
  14. 1/2 biji Terung Panjang - dibelah kecil-kecil 
  15. 5 urat Kacang Panjang - dipotong sederhana panjang  
  16. 1 biji Lobak Merah - dipotong kecil-kecil 
  17. 5 biji Kacang Bendi 
  18. 200 g pati Santan 
  19. Garam dan Gula secukup rasa
*Pilihan : Arwah ayah memasukkan stok rebusan tulang sebagai tambahan dan mengurangkan kuantiti air yang digunakan untuk merebus dalca sayuran. Boleh juga masukkan stok ayam atau daging sebagai gantian.

Cara-caranya


  1. Basuh kacang dhal sehingga tiada lagi kelihatan keruh airnya. Rendam semalaman. Buang air rendaman dan toskan.
  2. Didihkan air di dalam periuk. Air mestilah 200% daripada kandungan campuran kacang dal, ubi kentang dan lobak merah. Masukkan kacang dhal, ubi kentang dan lobak merah ke dalam didihan air. Rebus sehingga kacang dhal, ubi kentang dan lobak merah empuk. Sekali sekala kacau rebusan di dalam periuk. Api hendaklah sederhana. 
  3. Masukkan serbuk kunyit dan kacau lagi sehingga mendidih semula.
  4. Di dalam kuali berasingan, panaskan minyak. 
  5. Tumis jintan manis, halba campur, rempah 3 sekawan, bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris. Tumis sehingga naik bau, masukkan daun kari. Tumis sehingga bawang berwarna kuning keemasan. 
     
     
     
  6. Masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan air asam jawa. Kacau sehingga pecah minyak dan tutup api.
  7. Masukkan semua tumisan di dalam kuali ke dalam periuk yang mengandungi rebusan kacang dhal, ubi kentang dan lobak merah. Tunggu sehingga mendidih. 
  8. Masukkan pati santan, kacau dan didihkan seketika.
  9. Setelah mendidih, masukkan semua sayuran (terung, kacang panjang, kacang bendi dan buah tomato). Kacau rata dan didihkan sehingga semua sayuran empuk.
     
     
  10. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula. Kacau dan biarkan seketika dalam 2-3 minit dan bolehlah dihidang. 


Selamat Mencuba!...

3 comments:

  1. Lucky Club Casino Site | Get Your Sign Up Bonus
    The casino is one of the most popular casinos online, having a large number of players in a large number of jurisdictions. It luckyclub is a great choice if you

    ReplyDelete
  2. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.

    Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.

    2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻

    3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:


    ▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.

    Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
    ..................................................................

    ▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.

    Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.

    .................................................................

    ▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.

    Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
    ..................................................................

    ▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.

    Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.

    ...............................................................


    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete